%d1%8b

Чому у немовлят хлопчиків, як правило, гірше здоров'я, ніж у дівчаток?

18.09.2017

ТАК ЧОМУ Ж ТАК?


Дослідники з Австралії спробували відповісти на це питання. Вони опублікували результати своїх досліджень в журналі Molecular Human Reproduction.

 

Попередні дослідження показали, що хлопчики мають більш високі темпи зростання і збільшення ваги під час внутрішньоутробного розвитку, ніж дівчатка. Деякі дослідники пов'язували це з впливом «чоловічої» плаценти, що і пояснювало таку смертність серед немовлят хлопчиків.

У цьому новому дослідженні вчені поставили собі за мету з'ясувати, чи існує різниця між хлопчиками і дівчатками у типі і структурі їх генів.

Один з авторів дослідження, професор Claire Roberts каже, що їх дослідження показало "незаперечні генетичні та фізіологічні відмінності" між хлопчиками і дівчатками, які виходять за рамки простих відмінностей по статевим ознакам.

Вона пояснює:

«Нам вже було відомо, що смертність серед немовлят жіночої статі значно нища, ніж серед чоловічої. Також, що у дівчаток рідше трапляються передчасні пологи, мертвонародження, неонатальна смертність та інші післяпологові ускладнення, такі як макросомія (вага немовляти при народженні більш 4-4,5 кг). Хлопчики ж зазвичай ростуть швидше ніж дівчатка та виростають і більшими. Це стосується не тільки людських немовлят, але і дитинчат тварин, проте до цих пір ми не розуміли - чому так відбувається».

 

Аналізуючи 300 зразків плацент, дослідники виявили понад 140 відмінностей в експресії генів між плацентами хлопчиків і плацентами дівчаток.

Зокрема, існують відмінності між чоловічим і жіночим зразками генів, що кодують лютеїнізуючий гормон, і хоріонічний гонадотропін, які сприяють плацентарному росту. Вчені прийшли до висновку, що плід жіночої статі «більше інвестує в розвиток позаембріонної тканини», ніж плід чоловічої статі.

Це відкриття підтверджує дані минулих досліджень, які передбачали, що хлопчики більше енергії витрачають на розвиток ембріональної тканини (на власний ріст і розвиток), і тому менше витрачають енергію на екстра-ембріональні тканини, і в разі ускладнень вагітності або захворювань - у дівчаток є більш серйозні резерви, ніж у хлопчиків.

«Наші результати показують, що існують явні статеві відмінності в регуляції генів людської плаценти», - говорить співавтор дослідження, Sam Buckberry.

Він продовжує:

«Ми виявили, що у немовлят жіночої статі вище експресія генів, котрі беруть участь в розвитку плаценти, підтримці вагітності і збільшенні материнської іммуннотолерантності. Це відповідає данним про краще виживання в перинатальному періоді, дівчаток, аніж, хлопчиків, і пояснює фізіологічні основи цього відомого факту ».

 

Дослідники вважають, що отримані ними дані мають важливе значення в розширенні медичних знань, що стосується відмінностей здоров'я плодів і немовлят чоловічої і жіночої статі.

Знижка на пакетні програми діагностики

Детальніше