Для чого нам холестерин?
21.08.2023Холестерин у багатьох асоціюється із чимось шкідливим та небажаним
Насправді ж холестерин — це речовина, що є складовою мембран клітин тіла та необхідна організму для вироблення статевих гормонів, жовчних кислот, нервових клітин. Є одним з найпотужніших антиоксидантів. Із їжею холестерину надходить в наш організм приблизно 15 %, решту 85 – виробляє печінка.
Як відомо, холестерин буває “хорошим” і “поганим”. "Хороший" холестерин – це ліпопротеїд високої щільності, якого в організмі повинно бути якомога більше. Ці молекули містять мало жиру та багато білку. Вони нормалізують рівень холестерину, поглинають його надлишок та виводять у жовчний міхур, а також перешкоджають утворенню бляшок. Натомість, “поганий” холестерин (ліпопротеїд низької щільності), накопичується у стінках артерій, роблячи їх твердими та вузькими.
Продукти, багаті на “хороший” холестерин:
авокадо;
тунець, скумбрія, палтус, дикий лосось;
оливкова олія;
брюсельська капуста;
квасоля;
апельсин;
ягоди;
баклажан;
червоне вино;
горіхи;
темний шоколад.