Харчова непереносимість чи алергія?
13.02.2023Харчова непереносимість та харчова алергія - поняття не тотожні, хоча в обох випадках мається на увазі фізична реакція організму на певний продукт. Більш розповсюдженою є саме харчова непереносимість. Вона, як правило, обмежується проблемами травлення після вживання того чи іншого продукту.
Причинами харчової непереносимості можуть бути: відсутність ферменту, необхідного для повного перетравлення їжі (наприклад, при несприйнятті лактози); синдром подразненого кишечника; чутливість до певних харчових добавок; стрес, психологічні чинники.
А от харчова алергія викликає реакцію імунної системи, яка вражає численні органи в організмі. Це може викликати цілий ряд симптомів. У деяких випадках алергічна реакція на їжу може бути важкою або небезпечною для життя.
Симптоми харчової алергії:
поколювання в роті або набряк губ;
спазм, розлад шлунку або діарея;
свербіж, почервоніння шкіри або кропив`янка;
закладений ніс, виникнути ринорея, сухий кашель, ускладнене дихання;
нудота або запаморочення.
Найбільш гостра реакція називається анафілаксією. Зазвичай ця реакція проявляється відразу після вживання продукту і може повторитися через 1-2 години.При анафілаксії може швидко опухати горло і язик; різко з'являються хрипи і ускладнене дихання; можлива втрата свідомості.
Анафілаксія може мати смертельні наслідки, тож вимагає негайної госпіталізації та подальшого контролю лікаря.
Ми допомагаємо лікарям, лікарі допомагають Вам!