331073698 875644246885045 8951843632507685251 n

Харчова непереносимість чи алергія?

13.02.2023

Харчова непереносимість та харчова алергія - поняття не тотожні, хоча в обох випадках мається на увазі фізична реакція організму на певний продукт. Більш розповсюдженою є саме харчова непереносимість. Вона, як правило, обмежується проблемами травлення після вживання того чи іншого продукту.

Причинами харчової непереносимості можуть бути: відсутність ферменту, необхідного для повного перетравлення їжі (наприклад, при несприйнятті лактози); синдром подразненого кишечника; чутливість до певних харчових добавок; стрес, психологічні чинники.

А от харчова алергія викликає реакцію імунної системи, яка вражає численні органи в організмі. Це може викликати цілий ряд симптомів. У деяких випадках алергічна реакція на їжу може бути важкою або небезпечною для життя.

Симптоми харчової алергії:

❗ поколювання в роті або набряк губ;
❗ спазм, розлад шлунку або діарея;
❗ свербіж, почервоніння шкіри або кропив`янка;
❗ закладений ніс, виникнути ринорея, сухий кашель, ускладнене дихання;
❗ нудота або запаморочення.

Найбільш гостра реакція називається анафілаксією. Зазвичай ця реакція проявляється відразу після вживання продукту і може повторитися через 1-2 години.При анафілаксії може швидко опухати горло і язик; різко з'являються хрипи і ускладнене дихання; можлива втрата свідомості.

Анафілаксія може мати смертельні наслідки, тож вимагає негайної госпіталізації та подальшого контролю лікаря.

Ми допомагаємо лікарям, лікарі допомагають Вам!

Знижка на пакетні програми діагностики

Детальніше