Clm 23 09

Молекулярна діагностика вірусу Гепатиту С,що нам відомо про вірусне навантаження?

23.09.2022

Вірусне навантаження визначають вимірюючи кількість рибонуклеїнових кислот (РНК, або генетичного матеріалу) вірусу гепатиту С в плазмі  крові методом ПЛР. Наявність вірусних РНК в крові вказує на те, що вірус активно репродукується та інфікує нові клітини.

Тест на вірусне навантаження зазвичай проводять після того, як в зразку крові виявлено наявність антитіл на ВГС.

 

Які є типи тестів на вірусне навантаження (ВН)?

Є дві категорії тестів на вірусне навантаження:

- Якісні тести – це тести, що визначають наявність РНК ВГС у плазмі крові.

Це умовне визначення вірусного навантаження, позначений  Сt (Сycle threshold, так званий «пороговий цикл»).умовний показник який містить інформацію  про вірусне навантаження  для лікаря-вірусолога.

Цей тип тестів зазвичай назначається лікарями для того, щоб підтвердити наявність активної або  хронічної інфекції ВГС. Факт наявності вірусної РНК у крові називається позитивним результатом(або виявлено), відсутність вірусної РНК у крові називають негативним результатом(не виявлено)

- Кількісні тести - це тести, що дозволяють виміряти кількість вірусу в 1 мл крові.

Позитивний результат може  відображати кількість в копіях/мл ;копіях/мкл; мо/мл тa log, але найпоширеніший в МО/мл.

Діапазон вимірювань в кожного тест-набору може бути різний, наведу декілька варіантів: це і від 750 копій/мл до 1х10^8 копій/мл, від 100 мо/мл до 1х10^8 мо/мл, від 1,1х10^3 копій/мкл до 4.4x10^4 копій/мкл. Відповідно значення будуть в межах даних діапазонів, але можуть бути надані як < або > заданого діапазону і це означатиме, що визначити точну кількість вже не вдається даною системою.

- Інтерпретація результатів тестування

Вірусне навантаження буває високим і низьким. Може бути виражене в кількості копій вірусу на мл або у Міжнародних Одиницях на мл (МО/мл)

  •  низьке: менше 800,000 МО/мл
  •  високе: понад 800,000 МО/мл.

Високі ВН означають більш високий ризик передачі інфекції, особливо від матері до дитини під час вагітності та пологів. Більше того, не встановлено безпосереднього зв'язку між ВН та розвитком хвороби.

Важливо знати, що навіть якщо  методи ПЛР не виявили ВН, вірус все-таки може бути в крові в дуже малих кількостях.Результати тестів на ВН можуть різнитися залежно від способу обробки та зберігання зразка крові, але в основному це залежить від заявленої аналітичної чутливості тестових наборів.

Тому тести на вірусне навантаження важливо проводити в одній і тій же лабораторії, так щоб їх результати можна було порівнювати.

- Перерахунок кількості копій на мл у Міжнародні Одиниці

Стандартної формули перерахунку немає. Коефіцієнт перерахунку знаходиться в межах близько однієї до п'яти копій РНК ВГС на МО., це залежить від методики виконання дослідження. За потребою лабораторія надає інформацію  про коефіцієнт перерахунку з МО/мл у кількість копій на мл. На сьогодні в нашій лабораторії перерахунок проводиться  за коефіцієнтом, де 1 МО/мл = 2.7 копій/мл!

- Застосування результатів тестів на вірусне навантаження

- Для підтвердження наявності активної інфекції

Цей тест необхідний оскільки приблизно у 25% людей, які зазнали зараження ВГС, вірус виводиться з організму сам собою.

- До лікування

Величина ВН може допомогти прогнозувати ефективність лікування. Чим нижче ВН до лікування, тим більш ймовірно, що пацієнт може бути вилікований сучасними противірусними засобами.

- Під час лікування

Зниження ВН під час лікування свідчить про те, що лікування ефективно. Якщо лікування призводить до негативного результату можна вважати, що відбулась повна вірусологічна відповідь. Вимірювання ВН під час лікування також може виявити там званий вірусний прорив, тобто, поява вірусних РНК  після попередніх тестів, що показали негативні значення.

- Після лікування

Після закінчення терапії вимірювання вірусного навантаження може бути використане для виявлення рецидиву, тобто виявлення вірусу, після того, як в результаті лікування, навантаження знижене до негативного значення.

Знижка на пакетні програми діагностики

Детальніше