295609729 5393005360743324 5284588200253915415 n

Небезпечні міфи про гепатит

26.07.2022

Незабаром у світі відзначатимуть День боротьби з гепатитом. Як свідчить медична практика, надзвичайною перешкодою для вчасної діагностики та ефективного лікування цієї групи захворювань стають розповсюджені міфи про гепатити. Нагадаємо про них:

Міф 1: гепатит неможливо вилікувати. Певні види гепатиту, наприклад, вірус гепатиту В дійсно неможливо повністю вивести з організму, однак можна істотно знизити активність вірусу. А от гепатит С цілком піддається лікуванню на ранніх стадіях.

Міф 2: з вірусом гепатиту С організм здатний впоратися самостійно. Насправді, таке трапляється тільки у 15% випадків. В решті випадків гепатит С переходить у хронічну форму і за відсутності лікування за кілька років може перерости у цироз та рак печінки.

Міф 3: гепатит можна “підхопити” у громадському транспорті та вбиральні. Вірус потрапляє в організм тільки через кров та біологічні рідини. При побутовому контакті інфікування не відбувається. А от при поцілунку передача вірусу може відбутися, якщо на слизовій оболонці рота є мікротравми.

Міф 4: якщо не болить печінка, гепатиту немає. Хронічні гепатити переважно протікають безсимптомно, супроводжуючись тільки загальною слабкістю та нездужанням. Тільки на пізніх стадіях та при розвитку цирозу печінки починають з’являтися видимі симптоми: жовтяниця, зміни кольору калу та біль у правому боці.

Міф 5: при гепатиті протипоказане грудне вигодовування. Насправді, якщо мати інфікована вірусом гепатиту, але дотримується певних заходів безпеки, то через грудне молоко вірус не потрапить до організму дитини.

Ми допомагаємо лікарям, лікарі допомагають Вам!

Знижка на пакетні програми діагностики

Детальніше