277560851 5084158584961338 2880091732612399537 n

Піст та Голод

05.04.2022

З 7 березня розпочався великодній піст. Традиційно, велика кількість наших краян дотримуються обмежень в цей час і стосується це не тільки харчових продуктів, а й окремих звичок, від яких ми відмовляємось принаймні до свята Великодня.

Однак, якщо йдеться про здоров’я, то до посту слід підходити виважено та обережно. До прикладу, лікарі-гастроентерологи не радять дотримуватись суворого посту вагітним жінкам, особливо при токсикозі, матерям при ГВ, дітям та літнім людям з хронічними захворюваннями. Надзвичайно уважними з обмеженнями слід бути при наявних хворобах органів травлення (виразка, гастрит, холецистит, панкреатит, гепатит та ентерит) та цукровому діабеті, порушеннях функції щитовидної залози та залізодефіцитній анемії, онкологічних захворюваннях та в післяопераційний період.

Поза тим, піст як такий - корисний для організму: при правильному, збалансованому харчуванні з переходом на рослинний раціон очищується кров, судини, оновлюються клiтини, передусім еритроцити. А завдяки нормалізації функції підшлункової залози покращується травлення та метаболічні процеси, а також знижується рівень холестерину у крові.

Навіть уже в процесі посту радимо звернутися до кваліфікованого фахівця за порадами щодо раціону та режиму. В Закарпатській ендоклініці EndoClinic приймає Катерина Кваченюк, лікар-гастроентеролог, дієтолог вищої категорії, магістр медицини, кандидат медичних наук, і готова надати детальну консультацію. А в лабораторії “Астра-Діа” завжди в доступі всі необхідні дослідження, які призначить лікар.

Знижка на пакетні програми діагностики

Детальніше