79386395 2696801023697118 6157028286753931264 o

СНІД - не вирок!

06.12.2019

З діагностованим ВІЛ/СНІД можна навчитися жити і зберігати звичну якість життя, - впевнені медики. Єдине, що може заважати цьому - це незнання свого діагнозу та, як наслідок, усе прогресуючі ознаки ослаблення імунної системи, а також розповсюджені в суспільстві міфи та помилкові судження про хворих на ВІЛ/СНІД.

⭕️ Жити поруч із ВІЛ-позитивною людиною - цілком безпечно: ВІЛ не передається через дотик, слину, сечу. Тому обійматися та навіть цілуватися з інфікованою людиною - безпечно, так само, як ділити з нею один душ, вбиральню, чи тренажер. Вірус передається тільки через кров, сперму, вагінальні виділення та грудне молоко.

⭕️ Домашні тварини, гризуни та комахи не переносять ВІЛ. Навіть якщо, наприклад, комар вкусив інфіковану людину, а потім відразу здорову, то при укусі кров хворого не потрапляє до здорового організму. До того ж, вірус в організмі комах живе дуже недовго.

⭕️ Салони краси, тату-салони та стоматологічні кабінети, як і процедури, які там проводять, можуть бути цілком безпечні, якщо інструменти - одноразові, або ретельно простерилізовані. Слідкувати за цим - право кожного клієнта салону, чи кабінету.

⭕️ Презервативи не захищають від ВІЛ/СНІД на всі 100%. Під час статевого акту презерватив може зісковзнути, або порватися. Тому, якщо пара використовує це вид контрацепції, слід регулярно перевірятися на ВІЛ.

⭕️ ВІЛ передається при вагітності, або під час пологів від матері до дитини, так само, як і при грудному вигодовуванні, якщо жінка не приймає профілактичні засоби. Однак, у жінки з пригніченим вірусом імунодефіциту може народитися здорова дитина.

⭕️ Відсутність симптомів не означає відсутність хвороби. Вірус може не проявляти себе 10-15 років, а перші його симптоми схожі на грип: висока температура, ломота у тілі, біль у горлі. Далі починають страждати ті органи та системи, на які безпосередньо діє вірус.

⭕️ Як живуть люди з ВІЛ? При відповідній терапії вдається досягти пригнічення вірусу. Це означає, що його кількість у крові зменшується до мінімуму, при цьому ВІЛ не передається навіть при статевому акті. Однак, вірус все одно присутній в організмі і антиретровірусна терапія має проводитися пожиттєво.

Знижка на пакетні програми діагностики

Детальніше