325588568 541045404720389 5704292630664516657 n

Цистит та що з цим робити?

20.01.2023

Часте та болісне сечовипускання, різкий біль внизу живота та в попереку, раптове підвищення температури - все це можуть бути симптоми запалення слизової оболонки сечового міхура, або циститу. Найчастіше це захворювання зустрічається серед жінок репродуктивного віку. Це пояснюється фізіологічними особливостями будови жіночого організму: сечовивідний канал у жінок коротший і ширший, ніж у чоловіків, тому інфекції простіше потрапити до сечового міхура. У чоловіків цистит, як правило, супроводжує гострий, чи хронічний простатит.

Ось які рекомендації в разі виникнення циститу дає МОЗ:

👩‍⚕ тримати ноги у теплі, запобігати переохолодженню;
👩‍⚕ пити достатню кількість рідини (близько 2 літрів, бажано – теплого чаю, води, морсів);
👩‍⚕ на низ живота можна покласти грілку або пляшку з теплою водою;
👩‍⚕ відмовитися від гострої та кислої їжі;
👩‍⚕ скорегувати харчування – вживати більше рослинно-молочної їжі;
👩‍⚕ якщо виникають позиви у туалет – негайно йти;
👩‍⚕ звернутися до лікаря.

Діагностика циститу має базуватися на результатах лабораторних досліджень. Як правило, аналіз крові при циститі показує зростання кількості лейкоцитів та збільшення швидкості осідання еритроцитів.

Основним аналізом для діагностики циститу є бактеріологічне дослідження сечі. При наявному циститі сеча на вигляд каламутна. Підвищений рівень лейкоцитів у сечі свідчить про наявність запального процесу. А перевищена норма білка сигналізує про ураження нирок. Інші "сигнальні" показники - це кров та клітини епітелію в сечі, які також наявні при циститі.
А оскільки інфекція сечового міхура може розповсюджуватися й на нирки, то їх стан перевіряють за допомогою ниркових проб.

“Астра-Діа” рекомендує дослідження:

🔬 ЗАС - Загальний аналіз сечі з мікроскопією осаду (ідентифікація елементів осаду сечі), з визначенням показників: pH, питома вага, кетонові тіла, глюкоза, білок, мікроальбумін та креатинін, А:C Ratio, нітрити, уробіліноген, білірубін. Термін виконання 1-2 дні, вартість 120 грн.

🔬 ЗАК 1 - Загальний аналіз крові з формулою автоматизований (ЗАК з формулою). Термін виконання 1-2 дні, вартість 120 грн.

🔬 Бакпосів сечі + антибіотикограма. Термін виконання 5-7 днів, вартість 330 грн.

🔬 Ниркові проби 1 (креатинін, сечовина, сечова кислота). Термін виконання 1-2 дні, вартість 180 грн.

Знижка на пакетні програми діагностики

Детальніше