![272646667 4874814372562428 958484821973342334 n](/assets/news/158/large/272646667_4874814372562428_958484821973342334_n.jpeg?1643099943)
Який зв’язок між голодом, жиром та гормонами?
25.01.2022Виявляється, прямий. «Гормон витрати енергії», лептин, міститься у жировій тканині. Саме цей гормон відповідає за апетит: коли його рівень високий, організм отримує сигнал: “досить їсти: всіх поживних речовин достатньо”. Чим більший запас жиру, тим вищий рівень лептину в організмі. А поповнюється резерв лептину під час сну. Саме тому від недосипання може сильно підвищуватися апетит.
А от інший гормон - грелін - виробляється в організмі кожні 3-4 години і напряму відповідає за відчуття голоду. Його рівень, навпаки, знижується під час сну. Тому важливо харчуватися регулярно й бажано не допускати крайніх станів - гострого голоду та надмірної ситості. Дієта з високим вмістом білка та складних вуглеводів, а також здоровий нічний сон допомагають регулювати рівні цих гормонів та тримати почуття голоду під контролем.