Який зв’язок між голодом, жиром та гормонами?
25.01.2022Виявляється, прямий. «Гормон витрати енергії», лептин, міститься у жировій тканині. Саме цей гормон відповідає за апетит: коли його рівень високий, організм отримує сигнал: “досить їсти: всіх поживних речовин достатньо”. Чим більший запас жиру, тим вищий рівень лептину в організмі. А поповнюється резерв лептину під час сну. Саме тому від недосипання може сильно підвищуватися апетит.
А от інший гормон - грелін - виробляється в організмі кожні 3-4 години і напряму відповідає за відчуття голоду. Його рівень, навпаки, знижується під час сну. Тому важливо харчуватися регулярно й бажано не допускати крайніх станів - гострого голоду та надмірної ситості. Дієта з високим вмістом білка та складних вуглеводів, а також здоровий нічний сон допомагають регулювати рівні цих гормонів та тримати почуття голоду під контролем.